Gyóni Major

2373 Dabas-Gyón, Kossuth Lajos út 87.

A gyóni „magyar gyümölcsös”

A magyar nép 11 évszázada munkálkodik a Kárpát-medencében. Őseink kezenyomát nem csak az érc, a kő és a táj őrzi: az olyan, történelmi léptékkel rövid életű, sérülékeny érték is, mint egy gyümölcsfa, évszázados gondos, bölcs és találékony erőfeszítés máig maradandó nyoma lehet.

A mezőgazdasági növénytan tudósai a XX. század második felében láttak hozzá, hogy módszeresen felkutassák és összegyűjtsék a Kárpát-medencében létrehozott, nemesített, és régóta termesztett fajtákat, kertekbe gyűjtve és ott továbbszaporítva őket. Magyarországon négy kutatóintézetben, génbankban van meg ez az ősi állomány, fajtánként néhány példányban.

Az eltűnőben lévő, a Kárpát-medencében régóta termesztett fajták, illetve tájfajták fennmaradása és újrahonosodás érdekében Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, a Magyarországi Evangélikus-, Katolikus-, és Református Egyház, és a Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. szeptember 5-én nyitotta meg csatlakozásra azt az együttműködési megállapodást, amelyben kezdeményezik és segítik az iskolák, egyházközségek, önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek helyi összefogását is.

A magyar városok közül elsőként Dabas csatlakozott az együttműködési megállapodáshoz. Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő 2011. október 22-én látta el kézjegyével a dokumentumot. Az aláírásra a Dabas város egyik jelképének számító Halász Móricz kúriában került sor, az október 23-i megemlékezések során.

Dabas városa a Gyóni Géza általános iskola területén, az akkor üresen álló iskolakertben kívánta létrehozni a tájfajtákból álló gyűjteményt. Mikor az ingatlan egy évvel később visszakerült családunk birtokába, a megállapodás keretében átvállaltuk a várostól ezt a kötelezettséget. Ezzel egyben arra is vállalkozunk, hogy közel hozzuk, szó szerint karnyújtásnyira, ezt a csodálatos örökséget a dabasi emberekhez. Tudomásunk szerint ez lesz az ország első olyan gyűjteménye, ahol minden, valóban magyar eredetű gyümölcsfajta megtalálható lesz egy helyen.

Időközben megtörtént a megvalósítás első lépése is: a város lakóival közösen ültettük el 2014. november 8-án az első 106 darab facsemetét, 54 gyümölcsfajtából.

Azt reméljük, hogy a fácskákat megismerik és megszeretik gyermekek és idősek, rácsodálkozva a termőre forduló gyümölcsös sokszínűségére. Azt is reméljük, hogy e gyűjtemény kedvet csinál és gyakorlási lehetőséget teremt az oltás-szemzés-szaporítás, a gyümölcsészet újbóli elterjedéséhez. Reméljük, hogy azok a régi, érdekes és finom gyümölcsök, amelyek az intenzív mezőgazdaság évtizedeit a génbankokban át tudták vészelni, ismét otthonra találnak ott, ahol születtek: a magyar udvarokban, kertekben.

Reméljük, hogy munkánkon, vállalkozásunkon Isten áldása lesz.

ifj. dr Zlinszky János

A Gyóni Major fajtagyűjteményében eddig elültetett gyümölcsfajták

Cseresznyék

Meggyek

Kajszi

Szilvák

Almák

Körték