Gyóni Major

2373 Dabas-Gyón, Kossuth Lajos út 87.

Batáta szedés

Vásároljon vegyszermentes eljárással termesztett édesburgonyát és a feldolgozásával készült finomságokat a Gyóni Majorból!

Terményeink

Alakuló gazdaságunk első évében főnövénynek az édesburgonyát (batátát) választottuk. Emellett persze van konyhakertünk, néhány öreg gyümölcsfánk, sőt újabban három nyuszink is...

Termesztettünk még némi gabonát és szálastakarmányt is, ültettünk gyümölcsöst is.

Szeretnénk mielőbb többféle terményt illetve készítményt kínálni (zöldségeket, lekvárokat, stb), de ebben az első évben piaci mennyiséget még csak az édesburgonyából tudtunk termeszteni.

Burgonya, de nem krumpli! – Az édesburonya

A batáta, azaz édesburgonya, ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag, sokféleképpen elkészíthető zöldségféle. Neve ellenére semmiféle rokonságban nem áll a burgonyafélék családjával. Rendszertanilag a szulákfélék családjába, a hajnalka-félék nemzetségébe tartozik. Magyarországon Váraljai Dénes kezdett el kísérletezni vele, Ásotthalom környékén, a tanyákon kísérletezték ki a hazai körülményekre alkalmas termesztéstechnológiát, ma már magyar nemesítésű, nemzetközileg is elismert fajtákkal is rendelkeznek.

Az édesburgonya finom!

Nagyon sokféle batáta létezik. Az egyiknek fehér, vagy világosszürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta sötét narancssárga húsú, bőre sárgás, pirosas, ill. réz színű. Ennek a típusnak az íze nagyon közel van a legédesebb sütőtök ízéhez. Természetesen mindkét változatnak számos fajtája van, de főzés szempontjából elég ezt a két típust megkülönböztetni.

Az édesburgonya egészséges!

A növény módosult gyökere gumókká alakulva tartalékolja a tápanyagot, és ez a termés is egyben. Magas a C- , B2- és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium, a réz és a mangán, tartalmaz antioxidánsokat is és rostokban gazdag. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma és (neve ellenére) cukorbetegek is fogyaszthatják. Az édesburgonya ráadásul nem igényel növényvédelmet: trópusi növény lévén Magyarországon – legalábbis egyelőre – nincs elterjedt betegsége vagy kártevője. Így az általunk termesztett batáta teljesen vegyszermentes, semmilyen permetezést nem kapott!

Az édesburgonya a konyhában

Minden olyan technikával elkészíthető, amit a burgonyához használunk: lehet sütni, főzni; héjában vagy anélkül, egészben vagy feldarabolva, de lehet nyersen is fogyasztani. Az elkészítés során az íze a nyershez képest intenzívebb lesz. Pépesítve készíthetünk (és mi, itt a majorban készítünk is!) belőle sós vagy édes ízesítésű krémeket – ezek fogyaszthatók kenyérrel (mint pl. a padlizsánkrém), de használhatók mártásként is, vagy sütemények töltelékeként. Tésztába keverve süthető belőle pogácsa, fánk vagy kenyér.

Jótanácsok

Hol kapható?

Az általunk termesztett batátát jelenleg személyesen, termelői piacokon árusítjuk:

Rendelhet tőlünk (bizonyos feltételekkel) online is, ezen az űrlapon.

Tisztelettel kíván hozzá jó étvágyat és jó egészséget:

Zlinszky Ferenc és Gergely
őstermelők